Gastronomija

Ugodno oku, ukusno nepcu

U puntarskim i krčkim restoranima i konobama možete si priuštiti doživljaj primorskog kraja i mediteranske kuhinje.

Na otoku Krku ljudski je vijek nerijetko iznadprosječno dugačak. Legendu o području obdarenom bogatstvom prirode, blagoj klimi i laganoj mediteranskoj prehrani, brojni otočni stogodišnjaci pretvaraju u stvarnost. Tajna dugovječnosti leži i u „eliksiru mladosti, zdravlja i ljepote“, kojeg na otoku Krku ima u izobilju-potvrdit će vam otočani, misleći pritom na maslinovo ulje-neizostavan dodatak autohtonim i nacionalnim gastro specijalitetima.

Uz domaće maslinovo ulje i vinski ocat, u pripremi otočnih jela uglavnom prevladavaju začini i dodaci koji se mogu naći na otoku, kao lovorov list, ružmarin, češnjak, mladi luk, sol, peršin, rajčica, maslina, mrkve…

Svježi plodovi mora – kvarnerski škampi i riba - pripremaju se na starinski način, obogaćeni lovorom i ružmarinom, te čuvenim puntarskim maslinovim uljem. Ne zaboravite da ste na otoku i da su domaćini iskonski ribari. Treba naglasiti da je i povrće uzgojeno u malim obiteljskim vrtovima, pa blitva, bob i drugo povrće imaju svoj pravi okus.

Blagdanski objed gotovo uvijek će uključiti i jela od domaćeg tijesta (šurlice, makaruni,njoki) s različitim umacima. Šurlice i makaruni su domaća tjestenina koju mijese vrijedne ruke domaćica, a obično se poslužuju sa gulašem od krčke janjetine. Posebno je cijenjena krčka janjetina aromatičnog mirisa i okusa zbog toga što ovce pasu raznoliko začinsko bilje na ovorenom, zatim domaći ovčji sir i pršut poslužen sa pogačom i nekoliko maslina.

Legenda kaže da se janjetina s otoka Krka posluživala na poznatim Neronovim gozbama u Rimu.

Zasladite se posebnom otočnom slasticom od ovčjeg sira, čiji naziv varira od mjesta do mjesta - presnac, presnec, presnoc. Sva se ta izvorna krčka jela nudi na stotinjak otočkih restorana, konoba i drugih ugostiteljskih objekata.

U znaku domaćih specijaliteta su i tradicionalne manifestacije- Dani vina u Vrbniku, Dani smokava u otočnim ugostiteljskim objektima te Crna ovca u Baški.

Gastronomska ponuda jedan je od aduta krčkog gostoprimstva i turizma. Nakon jela nazdravite Vrbničkom žlahtinom, a želite li s otoka ponijeti gastro suvenir, neka to bude domaća rakija i suhe smokve.

I upamtite: ponude li vas otočani rakijom i suhim smokvama, poželjeli su vam iskrenu dobrodošlicu i prema legendi Vas predodredili za dug i sretan život.

Želimo Vam dobar tek!

Za autohtona jela i recepte te popis svih restorana u Puntu pogledajte:

Za popis svih ostalih restorana na otoku Krku posjetite stranice: